Bicskafajták

Az általunk készített hagyományos bicskafajták leírása.

Maskara bicskák

8999_1600x950

Széles hegye felé lecsapott pengéjű, erős markolatú bicska. Kiválóan alkalmas erőteljesebb „munkavégzésre”.
6 méretben készül: fa szaru,agancs nyéllel. Teljes hossza a legkisebbnek 15,5cm a legnagyobb 27 cm.
Lovas emberek, íjászok,túrázók kedvence. Tipikus magyar parasztbicska.

Náder és juhász bicskák

9000_1600x950

Nevét Náder Ignácz szegedi késes mesterről kapta. Ez a díszes nyelű bicska ma is igen kedvelt. A pengéje hasonlóan széles mint a maskara bicska pengéje, de rövidebben lecsapott. Nyele szimmetrikus két végén hosszabb paklival (bakni), ami egy „árokkal”és „bajusszal”van díszítve. Van osztott nyelű változata is.

 

wu0z9061

Jó fogású, szintén széles nyelű, ezért a bicska végébe egy kisebb kacor pengét is szoktak tenni , így a bicska kiválóan alkalmas kecske és birka körmölésre. Így ezt a változatot pásztorkésnek, juhászkésnek is hívják.

Fejesgörbe bicskák

wu0z9053

A maskarához hasonlóan széles pengéjű,de valamivel kecsesebb. Nyele keskenyebb és ívelt,az első paklinál kiszélesedik, hogy a széles pengét magába tudja foglalni. Ezért nevezték el fejes görbének. Az ekkora nagyságú bicskákhoz képest súlya sokkal könnyebb. Íves formája tetszetős, jó fogású, szintén erős bicskának tartják.

Szalonnázó bicskák

8973_1600x950

Hosszú egyenes keskeny nyelű, középre hegyesedő egyenes pengéjű kifejezetten elegáns bicska,elsősorban étkezési célokra. A keskeny mivolta miatt erőteljesebb igénybevételre nem ajánlott.

Rác (széles szalonnázó) bicskák

8974_1600x950

Egyenes nyelű és pengéjű, közép hegyű bicska. Kissé szélesebb és rövidebb mint a szalonnázó bicska. Szívesen választják maguknak ezt a fajta bicskát azok akik egy könnyedebb súlyú étkezési célra és munkavégzésre is alkalmas bicskát szeretnének.

Arató bicskák

wu0z9072

Egyenes vagy cakli penge kerül a vége felé kissé szélesedő egyenes nyelű bicskába. ami így egy kissé markosabbá válik, de mégsem válik súlyossá. Neve is arra utal, hogy aratás idején mindenki próbált egy minden célra alkalmas aránylag méretes, nem nehéz bicskát beszerezni, amelyet, ha zsebre tett „nem húzta le a zsebét”,de sok fajta munkára alkalmasnak bizonyult.

Kis cakli bicskák

wu0z9104

Kis méretű bicska . Egyenes vagy cakli pengével.
Hölgyeknek, gyerekeknek   kirándulásra,túrázásra kiválóan alkalmas.

Kis női

wu0z9111

Egyenes nyelű és pengéjű bicska.
Neve is mutatja, hogy elsősorban hölgyek kedvence, de a kis bicska szerelmesei is szeretettel választják.

Gráci bicskák

wu0z9040

Németes formájú bicska. Közepes nagyságú, jól fekszik a tenyérben. Csukott állapotban nagyon kicsit áll csak ki a penge sarka.

Kézzel reszelt bicskák

8993_1600x950

Reszelő sablon alapján a bicska minden alkatrésze kézzel kerül kialakításra.